Välkommen till Fina Glosan – en essäistisk podcast för dig som vill vara lite ”finare” (eller i alla fall ha ett finare ordförråd) än alla andra! Varje avsnitt bjuder på en reflektion över tiden, tingen, människor och ”omänniskor” samt, förstås, en ny glosa att inlemma i ditt vokabulär!

Vardagsspråket, det vi använder runt fikabordet, i väntrummet på vårdcentralen eller vid grönsaksdisken i butiken kan vara inbjudande och underhållande. Det analoga samtalets konst blir ofta styvmoderligt behandlat i en samtid där lysande skärmar stjäl uppmärksamheten från med medmänniskan. Det är min förhoppning att Fina Glosan ska vara en lekfull invit att ta kontakt med varandra och att erbjuda någonting lite lustigt att prata om. Med podden delar jag med mig av passionen för språk, samtal och intresset för historisk kuriosa.

Jag som är Fina Glosans Lektor heter Freï von Fräähsen zu Lorenzburg och jag är konstnär, författare och språk-gormand. Och dessutom, för den som bryr sig om sådana saker, råkar jag vara furste över sagonationen Lorenzburg som ligger i hjärtat av Skandinavien. Min egen resa in i konstens och kulturens kalejdoskopiska värld började nog, som för så många andra som växte upp på 80talet, med Femböckerna, Enid Blyton och Astrid Lindgren. Sedan åkte jag dit på tyngre grejer såsom Tolkien, Adelskalendern och rollspelet ”Drakar och Demoner”. Idag sitter jag fast i kulturträsket och allt hopp om förlösning är förbi.

Den som är nyfiken på min övriga verksamhet som konstnär och kulturtänkare är välkommen att besöka min hemsida www.freivonfraahsen.se.