Glosa № 49 – Tack, Tacksam, Tacknämlig

’Tack’ är en glosa som tillhör den absoluta noblessen i svenska språket och det är kanske med fina ord som det är med ädla människor: de allra yppersta är de mest anspråkslösa. Det finns helt enkelt inget behov av att skrävla och göra sig till.Tacksamheten är ett adelsmärke som håller genom millenier och det är en sanning som moderna människor skulle må gott av att påminnas om ibland. Vi som lever i de smarta telefonernas tidevarv; vi som har tillgång till bättre mat och vatten än någon tidigare generation; vi som fortfarande har tillgång till subventionerad sjukvård och utbildning; vi som kan beställa hem guld och rökelse och myrra med några knapptryck och ett kreditkort: låt oss säga tack lite oftare, det är trots allt mycket Fint! Man kan tacka hjärtligt, man kan tacka snällt, man kan tacka för maten, man kan tacka för hjälpen, man kan tacka för omtanken och man kan tacka så ”hemskt mycket”. Fast det sistnämnda låter förstås aningen otrevligt.

Tackets etymologiska urcell simmade runt i samma forntida språkhav som anmodern till ordet ’tänka’ och släktskapet går djupare än att de liknar varandra när de möter ögat eller trumhinnan. Den som visar omsorg i ord eller handling förtjänar ett tack för omtanken. Den som tackar uppriktigt omsluter givaren med en själslig omfamning som skapar närhet och tillit. Tacket bygger broar mellan ande och ande. Sådana human-arkitektoniska projekt är kanske de viktigaste i en samtid och framtid som kan kännas kall och ensam?

Tacknämligt är det som kommer väl till pass och som man bör tacka för, antingen i förskott eller efterskott.

Exempel: ”Tack snälla för de fina blommorna, de förgyller verkligen vår frukoststund den här veckan!”

Exempel: ”Ungar, det vore tacknämligt med lite hjälp i trädgården nu i helgen.”

Exempel: ”Det var verkligen tacknämligt att vi fick låna villan på Sardinien i några veckor, nu är vi utvilade och redo för jorden-runt-resan!”

Exempel: Och slutligen några ord till kökspersonalen efter er tacknämliga insats med matlagning, servering och disk: Hjärtinnerligen tack för att ni bidragit till att det fungerat så smidigt!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *