Glosa № 48 – Förbaskat(!)

Här har vi en mild svordom att ta till när silkestråden trilskas med nålsögat eller när man ser tåget lämna perrongen mitt framför näsan. Eftersom det är fult att svära undviker Fint Folk in i det längsta att ta till det ”tyngre artilleriet”. De allra fulaste orden utgör definitiva no-go-zoner i det fina språket och då återstår bara mildare kraftuttryck såsom förbaskat, tusan, rackarns, pocker och så vidare. I de allra yppersta echelongerna av de Fina salongerna avstår man helt från att besvärja det onda genom svordomar. Där svär man bara ”uppåt”, det vill säga, för att förstärka hur bra någon eller någonting är.

Glosan är besläktad med ”förbannad”, ”förbasad” och ”förbankad” från ”basa” och ”banka” vilka har betydelsen att slå.

Exempel: ”Förbaskat också! Nu sjönk sufflén!”
Exempel: ”Gösta är en förbaskat trevlig karl!
Exempel: ”Förbaskat trevligt att se dig!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *