Glosa № 45 – Huskors

Varje människa har sitt kors att bära. Kanhända tyngs man av en sviktande hälsa, dålig ekonomi, ett ofördelaktigt ”visage”[1] eller den bitterljuva plåga som det innebär att vara ett missförstått geni? Oavsett vilka otrevligheter som hemsöker en människa så kan hon dra sig till minnes att det är nästan lika synd om alla. Ergo, var lite hyggliga mot varandra!

Den kategori av pinor som drabbar en hel familj eller som på annat sätt gör tillvaron olidlig i hemmet, brukar kallas ”Huskors” och det är en glosa vi lånar från tyskans ”Hauskreuz” som har samma betydelse. Exempel på huskors kan vara en slarver som långsamt spelar och super bort familjeförmögenheten, en sorglig sjukdom som drabbar ett älskat barn eller skammen som tynger efter en offentlig skandal.

Glosan har också använts skämtsamt om en elak och härsklysten hustru som dominerar sin stackars man fullständigt. I våra lite mer jämställda tider behöver ingen finna sig i elakheter eller underkastelse och, enligt samma jämställda logik, kan ordet användas om både den maka eller make som beter sig som en skurk gentemot sin antagligen mycket bättre hälft. Dock kan den som lider under ett grälsjukt Huskors kanske trösta sig något av att även Filosofen Sokrates sägs ha varit gift med ett riktigt vidunder. Xantippa, namnet på den rysansvärda damen, används fortfarande som skällsord för ett extra besvärligt huskors!

Exempel: ”Mamma och Pappa hade lite svårt för sockersöta ömhetsbetygelser. De kallade varandra ”Mitt lilla Huskors” men alla visste ju att det är med den djupaste kärlek och med en sprakande glimt i ögat.”
Exempel: ”Jaha kära systrar, nu får vi svepa whiskeyn! Huskorset ringer och vill att jag hjälper honom natta barnen!
Exempel: ”Familjen Bråkenbock ser så slitna ut av huskorset de bär. Deras äldste son har drabbats av leukemi men tack och lov har det kommit nya mediciner som verkar fungera över all förväntan!

[1] Ansikte (franska)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *