Glosa № 47 – Gentil, Schangtil, Sjangtil

Noblesse Oblige” är uttrycket som lär oss att den som är fin också är förpliktigad att bete sig fint. Finast av allt är att bete sig gentilt!

Från latinet kommer ordet ”gentilis” vilket ordagrant betyder att man ”hör till en släkt”. Det är då underförstått att det handlar om en Fin släkt, alltså att man är adlig eller åtminstone hör till en familj som har någon form av framstående position. På franska heter glosan ”gentil” och det betyder adlig, vänlig eller snäll. Det engelska ordet ”gentleman” kommer från samma språkliga anfader.

På Finsvenska betyder ordet att någons uppenbarelse är elegant, flott och tjusig och att hen beter sig frikostigt, ridderligt och hänsynsfullt. Kort och gott kan man sammanfatta det hela med att den som är gentil beter sig precis så nobelt som man har rätt att förvänta sig av någon som är mycket Fin. Även medlemmar ur Bromsklassen tillåter sig att använda ordet ibland men då är det förstås alltid med en avundsjuk och ironisk underton. Den som vill bre på ordentligt kan kombinera orden sjangtil och nobel, vilket resulterar i hybrid-ordet sjangdobel.

Exempel: ”Moustafa är en riktigt gentil herre: alltid med oklanderligt knuten fluga och han kysser alla damer på hand.
Exempel: ”Fru Skorring kommer nog inte att bråka om fakturan. Hon är mycket gentil och dessutom införstådd med att det kostar att förgylla hela badrummet.
Exempel: ”Det var verkligen gentilt av dig att stå för notan, tack så mycket!”
Exempel: ”Rune är en rasande gentil karl! Han har alltid välskräddade kostymer och skorna är naturligtvis handgjorda i London.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *