Glosa № 44 – Mene Tekel, Menetekel

I bibelns Daniels Bok (5:1-31) ställer Babylons skurkaktige kung Belshassar till med ett riktigt flott kalas för sig själv och sina underhuggare. Vinet serveras ur de högheliga gyllne och silverne kärl som stulits från självaste Jerusalems tempel och denna redan hädiska handling förvärras av att hedningarna använder dem för att skåla för sina egna gudabeläten! Måttet är sannerligen rågat och plötsligt dyker en okroppslig hand upp ur tomma intet och börjar skriva otydbara krumelurer på väggen. Som tur var befinner sig profeten Daniel i grannskapet och kan uttolka orden ”Mene Mene Tekel u-farsin”. Dessa ord tolkar profeten som:

Mene – Gud har räknat ditt rikes dagar och gjort slut på det. Tekel – du är vägd på en våg och befunnen för lätt. Peres – ditt rike har delats och givits åt meder och perser”.

Senare samma natt blir kung Belshassar dödad trots den spöklika varningen.

I dessa dagar används uttrycket ”Mene Tekel”, ”Menetekel” eller ”skriften på väggen” om ett tecken på ett framtida problem eller en varning om en annalkande fara. Denna bibliska glosa kan också användas skämtsamt om pestprissar och neggofiler som alltid ser faror överallt och som gärna påminner om dem närhelst de kan.

Exempel: ”De skenande bostadspriserna borde vara ett menetekel om en kommande krasch!”
Exempel: ”Det är helt omöjligt att slappna av när Niklas är i närheten. Han sitter alltid där som ett mene tekel och sprider negativa vibbar. Hu!”
Exempel: ”Jag såg skriften på väggen redan för ett halvår sedan och idag kom också beskedet. Företaget varslar femtio anställda men jag klarar mig den här gången.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *