Inter Folia Fructus Est… ..de, dem eller dom?

Inter Folia Fructus Est – Mellan bladen finns frukten!

Idag blir det inte en fin glosa men en latinsk-poetisk uppmaning till bildning. ”Mellan bladen finns frukten”: mellan bokens blad finns kunskapens frukt för den som ids ta lite paus från Facebook och snapchat.

I dagarna har debattens vågor gått höga. Ska vi propsa på användandet av de korrekta  ”De” och ”Dem” eller ska det bekvämare ”Dom” glida in och ta över jobbet för båda? Det verkar råda stor förvirring kring när de olika orden ska användas och nu höjs alltså röster som menar att det är dags att anta det bekvämare ”Dom”. Skälet bakom förslaget har varit att det är för svårt för ungdomar att lära sig korrekt språk. Ren bekvämlighet alltså.

Andra tycker precis tvärt om: Man kan, och man bör, lägga lite krut på att lära sig att korrekt tala och skriva det egna språket. Att läroplanen skulle kapitulera inför samtidens slapphet och twitter-grammatik är en dålig idé. För man börjar ju undra vad som skulle rationaliseras bort härnäst? Vilka andra saker döms ut som för krångliga för ungarna? Sjuans gångertabell? Samhällskunskap?

Är det kanske bara ännu ett försök, från skol-krämarnas sida, att driva igenom en djupare marknadisering av skolväsendet: Välj oss, på den här skolan ställer vi färre krav än hos våra konkurrenter?

De, dem eller dom? Egentligen en ganska oskyldig debatt men ändå ett tecken i tiden. Kunskap och bildning väljs bort till förmån för de mer instrumentella ”fakta”. Skolan reduceras till att bli bara en resurspool för framtida rekryterare, och arbetsgivaren struntar ju i om du kan recitera ett poem av Sapfo eller om du vet vilket år som Selma Lagerlöf fick nobelpriset.

Kunskap tar tid! Det tar lång tid att bli människa, vissa filosofer hävdar att vi aldrig blir helt färdiga, och det är en kostsam process. Det tar tid att utveckla stabilitet, djup och kritiskt tänkande. Det tar tid att lära känna sig själv som etisk och kännande varelse. Dessvärre monteras allt det krångliga, den friktion som ett människoämne slipas mot på sin väg mot självständighet, ned i jakten på skolpengar och elever. Färre krav uppfattas kanske av ungdomarna som någonting behagligt, men där blir de ju i själva verket grundlurade. Ungar måste få tampas lite. De måste få misslyckas och upptäcka att livet bjuder på motstånd ibland. Fina Glosan är förespråkare för bildning för dess egen skull. Jag tror 100% på att kunskap förädlar och att även ”onyttiga” kunskaper som konst och poesi och historia måste till för att skapa en hel människa. Jag tror på att kunskap måste få ta tid och att människor har rätt att existera primärt för sin egen skull och inte för en framtida arbetsgivare.

 Jag skulle vilja säga till ungarna att Sapfos poesi och Selma Lagerlöfs böcker har makt att besvärja isolering och utsatthet. Jag skulle vilja säga att historieböckerna och filosofiluntorna innehåller nycklar både till världar inåt och utåt. Jag skulle vilja säga att tiden är värdefull och att det spelar roll vad man använder sin tid till. Jag ville säga till ungdomarna att idag är detta att lära sig oskyldiga (men ”krångliga”) ord som ”De” och ”Dem” motståndshandlingar värdiga rebeller och frihetskämpar!

Ergo/ således: Inter Folia Fructus Est – Mellan bladen finns frukten! Lev passionerat, var nyfiken och plocka frukterna utan rädsla. Varje äpple är ditt eget, ät så safterna sprutar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *