Glosa № 38 – Tryffera

Dagens Fina Glosa stammar ur namnet på en mycket dyrbar och välsmakande svamp, nämligen tryffelsvampen!

Tryffelsvamp (olika varianter av släktet Tuber) växer under jord och oftast används särskilt tränade hundar eller grisar för att böka rätt på dem. Svampen är ganska stark i smaken och den används främst som krydda. Själv tycker jag att smaken påminner om en blandning av vitlök, pepparrot och dijon-senap – ganska smakrik alltså! Tryffelsvamp är dyrbar och då är den vita tryffeln finast och dyrast. En klump på ett halvt kilo kan kosta gott och väl €100 000 (ungefär en miljon svenska kronor) så det gäller att hyvla den tunt över spaghettin!

Att tryffera någonting är alltså att krydda eller fylla med tryffelsvamp. Ordet kan också användas rent allmänt om att fylla någonting. Ett annat sätt att använda ordet är i bemärkelsen att (överdrivet) krydda sitt språk.

Exempel: ”Kapten Svärd är ganska underhållande men hennes språk är något tryfferat av svordomar!”

Exempel: ”Texten var intressant men alldeles tryfferad av latinska ordspråk för att, antar jag, visa hur bildad författaren är.”

Exempel: ”Det hade varit en fröjd att smaka grevinnans hemskjutna fasan… …om den inte varit fullkomligt tryfferad av blyhagel!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *