Glosa № 36 – Vivör

La dolce vita – Det ljuva livet.
Joie de vivre – Livsglädje.

Ordet kommer ursprungligen från latinets ord ‘vivere’ – att leva. Därefter har ordet doppat tårna i franskan och blivit ‘vivre’. På svenska syftar denna glosa på en man som njuter (för mycket?) av livet. En vivör äter och dricker gott. Vivören flörtar skamlöst med allt som rör sig och han spenderar gärna pappas pengar på fina bilar och dyra kläder. Synonymer till ordet är ‘festprisse’, ‘vällusting’ och ‘playboy’. Vivören är lite av en slarver men han är förhoppningsvis så charmig så att man förlåter honom.

Exempel: ”Den där Andersson är allt en riktig vivör! Tänk det är tredje kvällen den här veckan som jag skymtade honom på Operan!”

Exempel: ”Okej, kalla mig gärna vivör men visst är det härligt att ligga här i badet och dricka punsch?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *