Glosa № 34 – Argusöga

Grekland. Forntid. Mytologi: Jätten Argos hade hundra ögon och det var alltid några som var vakna när de andra slöts för kvällen. Guden Zeus var en riktig intrigmakare! Han övertalade guden Hermes att söva jättens samtliga ögon med sin flöjt för att därefter hugga av huvudet. Ögonen samlades upp av gudinnan Hera som, snipp-snapp-snut, fäste dem på påfågelns stjärtfjädrar och där kan man se dem än i dag! Ja, det var den korta versionen av sagan. På Finsvenska använder vi ”argusöga” istället för ‘vaksam blick’, ‘vaksamhet’, ‘allseende’.

Exempel: ”Bara så du vet lille Kurt, mitt argusöga ser om du försöker nalla snask ur bonbonjären (godis-skålen)!”

Exempel: ”Vi ses vid grinden nere vid åkern ikväll… ..ja om jag kan undfly husbonn’s argusöga förstås.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *