Glosa № 33 – Sangvinisk

Här har vi ett ord som inte rimmar illa! Eller ja, ordet betyder ungefär vad det låter som. Eller nja.. Sangvinisk har ingenting, och allting, att göra med sång och vin. Ordet kommer ursprungligen från humoral-läran – en gammal föreställning om att människan är sammansatt av fyra olika vätskor med tillhörande temperament. Dessa fyra vätskor och temperament är: blod (lättsamt och gladlynt) , gul galla (hetsig och hetlevrad), svart galla (nedstämd, svårmodig) samt slem (trög och sävlig).

Sangvinisk kommer från ‘sanguis’ – blod och betyder alltså ‘lättsam’, ‘gladlynt’, ‘livlig’, ‘sorglös’ på gränsen till nonchalant. En hetlevrad person kallas Kolerisk. En nedstämd person är Melankolisk och en trög typ är Flegmatisk.

Exempel: ”Den där major Fuchs är en riktig sangviniker! Där vilar minsann inga ledsamheter.”

Exempel: ”Erik är så naiv och sangvinisk. han tror alla om gott och han låser aldrig när han går hemifrån!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *