Glosa № 24 – Luktsalt

I äldre dagar var det inte ovanligt att damer snördes in i korsetterna så hårt att de svimmade av med jämna mellanrum. Då beordrades en liten dosa med luktsalt fram för att väcka donnan som dånat. Luktsalt var en kombination av parfym och starkt luktande kemikalier (ofta ammoniak) som irriterade slemhinnorna i näsan och gjorde att den som svimmat av ryckte till och vaknade av blotta förskräckelsen. Tack och lov för friare tider: idag kräver ingen att kvinnor ska hållas inlåsta i korsetter längre och det innebär ju också att användandet av luktsalt har minskat något… Vi som pratar Fiiinsvenska använder ordet för antyda stor chock:

Exempel: ”Va?! Är kaffet slut?! fram med luktsaltet, jag svimmar….”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *