Glosa № 23 – Kabal

Här har vi en liten godbit! Kabal är besläktat med det hebreiska ordet Kabbala (Cabala, Qabala) – en kontemplativ hemlig mysterietradition inom judendomen. På svenska syftar ordet på en hemlig sammansvärjning eller ett ljusskyggt sällskap som ägnar sig åt otillåtna och/ eller samhällsomstörtande aktiviteter. Den som har tendenser för konspirationsteorier kan nog föreställa sig en eller annan Kabal med olika kriminella eller politiska agendor. Jag  föreslår att man också använder ordet skämtsamt och i överförd betydelse.

Exempel: ”Gustaf III mördades av en kabal av missnöjda adelsmän”

Exempel: ”Det verkar som den här arbetsplatsen härbärgerar en kabal av icke-diskare. Vem vet vilka det är som lämnar sina lunchlådor på bänken!”

Exempel: ”Jag och min man kommer gärna på kalas den fjärde december. Kan vi ta med vår kabal av ungar eller är det bäst att ordna barnvakt?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *