Glosa № 22 – Intermezzo

Intermezzo betyder bokstavligen ‘Mitt emellan’ och syftade under tidig barock på korta komiska sketcher som lades in i pausen mellan två akter i en opera. Ett intermezzo kan också vara ett kortare musikstycke som används i operor för att skapa en övergång mellan två scener. Ordet kan användas mer allmänt om en episod eller händelse som gör ett avbrott i vardagen eller i ett program.

Exempel: ”Konferensen var lång men det bjöds ett intermezzo av underhållning så vi kom snart in i andra andningen och kunde fortsätta lite till.”

Exempel: ”Har jag berättat om det lilla intermezzot som inträffade på spårvagnen häromdagen? Plötsligt hade en gråsparv hittat in genom ett öppet fönster och folk drabbades av panik innan vi fick fatt på stackaren och kunde släppa ut den.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *