Glosa № 16 – Medikus

Jag har inte kunnat bekräfta om det är sant eller inte men somliga hävdar att ordet ‘medicin’ faktiskt härstammar ur namnet på en italiensk furste-ätt från renässansen. Medicierna gifte in sig i europeiska kungahus och flera av ättemedlemmarna blev också påvar i romersk-katolska kyrkan. Familjen är känd för att ha sponsrat både konstarter och vetenskaper så det är inte alls omöjligt att de lånat sitt namn till läkarvetenskapen. Men, som sagt, detta återstår att bekräfta. Fina Glosan idag är betäckningen på en person som utövar läkaryrket, ja en doktor eller läkare alltså. Medikus finns i olika former Hus-medikus, slotts-medikus, fält-medikus etc. Fin-Svenskar kan gott unna sig att referera till sin hus-medikus medan andra, tråkigare människor,  konsulterar sin husläkare.

Exempel: ”Min kortisonsalva tog slut igår så jag bad vår hus-medikus att skriva ut ett nytt recept.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *