Glosa № 14 – Akilleshäl

Den grekiske hjälten Akilles hade blivit osårbar efter ett dopp i Styx – floden som utgjorde gränsen mellan dödsriket och de levandes värld. Akilles Mor, Gudinnan Thetis, hade den nyfödde i ett stadigt grepp under hela proceduren men ack, hälen som hon höll i blev aldrig doppad i det undergörande vattnet! Denna odoppade häl skulle senare visa sig vara den enda sårbara punkten på hjältens kropp, En pil träffade nämligen kroppsdelen på ett sådant sätt att Akilles dog av skadorna.

De flesta människor, organisationer eller situationer har någonstans en sårbar punkt som bör skyddas från skada eller annan negativ påverkan. För en person kan det vara girigheten som är akilleshälen, för en annan kan det vara svagheten för poker.

Exempel: Åh kommer du med konfekt?! Socker är min stora akilleshäl, jag bokstavligen KAN INTE motstå fast jag borde!

Exempel: Just den här buggen i mjukvaran är systemets akilleshäl.

Exempel: Företagets akilleshäl är att dess produkter inte håller samma kvalitet som konkurrenternas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *