Glosa № 10 – Canossavandring

Gott nytt fint år! Blev det en dragnagel för mycket efter tolvslaget? Vaknar du med en dundrande huvudvärk och dåligt samvete för de dåliga skämten som du plågade de övriga festprissarna med igår? Då är det dags att gå till Canossa!

Canossavandring är ett Finsvenskt ord för att svälja sin stolthet och be om ursäkt trots att det svider. Uttrycket kommer ursprungligen från ett historiskt ögonblick då Henrik IV av Tysk-Romerska riket gick till Canossa 1077 för att bli förlåten av påve Gregorius VII för att ha utsett en biskop utan påvens tillåtelse. Det blev en konflikt emellan kejsaren och påven och slutligen fick Henrik IV krypa till korset (också ett uttryck som kommer från samma historiska händelse) och be påven om förlåtelse.

Har du råkat få med dig nåt du inte skulle fått med dig? Har du ställt till med en stor scen när du hävdat något och sedan upptäckt att du haft fel? Då återstår bara att gå till Canossa och be om ursäkt!

Varianter på Canossavandring:

  • Krypa till Canossa
  • Gå till Canossa
  • Krypa till Korset

Exempel: ”På middagen hos överbefälhavare Karin Karinsdotter råkade jag påstå att jorden ligger närmare solen än planeten Venus gör. Nu får jag nog göra en Canossavandring och medge att jag hade fel!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *