Glosa № 9 – Amuse Bouche

Ibland vill man gå ut och dinera på lokal. Antingen vill man bara slippa diska efter maten eller så har man något trevligt att fira och vill uppmärksamma någon lite extra. Dagens Fina glosa betyder bokstavligen att ”roa munnen” och syftar på små eleganta läckerheter som avnjuts innan den egentliga måltiden. På bättre restauranger är det inte ovanligt att gästerna får några små smakprov som aptitretare. Riktigt fina människor kan gott använda ordet även som metafor. Kanske för ett smaskig litet skvaller eller som smeknamn på en bäbis som ”bara är så go att man vill äta upp hen”?

Exempel: ”Välkommen hem igen efter semestern i Schweiz! Här hemma har det minsann hänt grejer… känner du Diddi Palmstierna? Håll i dig nu för här kommer en liten Amuse-Bouche från balen på riddarhuset!”

Exempel: ”Har du sett Tjurenhielms lilla dotter? En sån liten Amuse-Bouche!!!”