Fina Glosan № 4 – Eloge

Vi svenskar är dessvärre ganska dåliga på att visa uppskattning och jag misstänker att det är Pestprissar och Jante-jon som ligger bakom. Man ska inte skryta med egna insatser och man ska inte belöna andras för det kan ju hända att den som får beröm blir mallig och någon värre synd finns inte! Fransoserna har inga sådana hämningar så vi lånar lite sälta från franskan. En eloge (uttalas elåsch) är ett uttalat beröm eller erkännande för en särskilt viktig eller hedervärd insats. Ursprungligen kommer ordet från grekiskan som ju, tillsammans med latinet, är den klassiska lyrikens språk framför alla andra: eu (väl) + logos (ord) = eloge – lovord. Lovtalet, eller äreminnet, är en särskild genre i den förfinade talekonsten och dess glanstid var under sent 1700-tal.

Exempel: ”Du ska ha en eloge för att du hjälpte damen över gatan”